Skadat ledband i knät  – MedArbetarna Naprapaterna

Ledbandsskador i knät

Skademekanism

Skador på knäledens ledband är vanliga i samband med idrotter där kollisioner och tacklingar ingår, t ex fotboll, handboll och ishockey. Dessa skador är även vanliga i samband med skidåkning, speciellt utförsåkning. Skademekanismen innebär att underbenet viks utåt eller inåt i förhållande till lårbenet. I många fall förekommer kombinationsskador, dvs samtliga skador på sidoledband, främre eller bakre korsband samt inre eller yttre menisk, ledkapsel och eventuellt ledbrosk.

Symtom

Omedelbart efter att skadan inträffar smärtar knät, det känns ostadigt vid försök att belasta knät och det är svårt att gå. Om det enbart är en sidoledbandsskada, svullnar som regel inte knäleden. Om knäleden däremot svullnar kraftigt eller om det uppstår en blodutgjutning (blod i leden) talar det för en allvarligare skada. Det kan då röra sig om en främre korsbandsskada, eftersom det nästan alltid uppstår en blodutgjutning i leden vid denna skada.

Prognos

Prognosen är i regel god vid isolerad sidoledbandsskada. De flesta idrottsutövare blir återställda utan operation. Återkommande eller kroniska besvär efter sidoledbandsskada är sällsynta. Ishockeyspelare kan stabilisera knät med en stödskena (ortos) och vara tillbaka i idrott redan efter 3-6 veckor, medan fotbollsspelare, som inte får använda ortos vid spel måste vänta 10-12 veckor innan de kan återgå till fotbollsspel. Läkningstiden innan ledbandet är helt läkt är dock avsevärt längre.

Boka tid på Östermalm

Boka tid på Östermalm

Eller ring 08-662 36 35

Boka tid på Ekerö

Boka tid på Ekerö

Eller ring 070-74 74 817

Kontakta oss

Kontakta oss för frågor och bokning

08-662 36 35

Karta & öppettider