Välkommen till MedArbetarna Naprapaterna

MedArbetarna är en professionell naprapatklinik som erbjuder dig stort kunnande och bred erfarenhet inom traditionell naprapati, idrottsmedicin, stötvågsbehandling, samt även akupunktur, laser och elmedicin. Våra kliniker finns på Östermalm och Ekerö i Stockholm.

 
Boka tid på Östermalm

Boka tid på Östermalm

Eller ring 08-662 36 35

Boka tid på Ekerö

Boka tid på Ekerö

Eller ring 070-74 74 817

Kontakta oss

Kontakta oss för frågor och bokning

08-662 36 35

Karta & öppettider

Skada och ont i menisken – MedArbetarna Naprapaterna

Meniskskador

Meniskskador kan uppstå antingen som isolerade eller i kombination med ledbands- och/eller korsbandsskada. Skada på den inre menisken är vanligare än på den yttre. Menisken har som funktion att agera som stötdämpare i knäleden. Om menisken tas bort ökar viktbelastningen på broskytorna upp till 5 gånger och koncentreras till ett mindre område av ledbrosket med ökad risk för förslitning (artros). Hos personer där hela menisken opererats bort är det stor risk för förslitning av knäleden inom relativt kort tid (några år) efter operation.

Skademekanism

Meniskskada uppstår oftast vid vridvåld mot knäleden, t ex vid tacklingar i fotboll, handboll och ishockey. Andra mindre vanliga orsaker är översträckning eller överböjning av knäleden. Vid vridvåld, där underbenet roteras utåt i förhållande till den övriga kroppen kan en inre meniskskada uppstå, medan en yttre meniskskada uppstår vid inåtrotation av underbenet i förhållande till övriga kroppen. Hos medelålders eller äldre, där degeneration (vävnadsnedbrytning) har uppstått i menisksubstansen kan en bristning uppstå vis ett relativt litet våld, t ex vid uppresning från huksittande. Degeneration i menisken , som normalt inte har något blodflöde annat än i ytterkanterna av meniskfästena, börjar straxt efter 20-årsåldern.

Symtom

Kliniska symtom på meniskskada är som regel distinkta och karaktäristiska i motsats till t ex patello-femoralt smärtsyndrom. Om den skadade menisken är inslagen föreligger ofta låsning vid 20-30 graders knävinkel, och en oförmåga att sträcka i knäleden. Det smärtar dessutom vid försök att sträcka knät passivt. I övriga fall förekommer återkommande upphakningar eller smärta. I enstaka fall svullnar knäleden, medan det i andra fall kan finnas en vätskefylld cysta (Bakercysta) i knävecket. Det viktigaste kliniska tecknet vid undersökning om det finns en meniskskada är en distinkt och ofta uttalad smärta vid tryck över ledspringan. Smärtan sitter ofta långt baktill mot knävecket, eftersom många av meniskskadorna återfinns i meniskernas bakhorn, speciellt vid skada på insidan av knäleden. I vissa fall uppstår smärta i ledspringan i samband med översträckning eller överböjning av knät.

Prognos

Prognosen efter en meniskoperation är god på kort och medellång sikt. De flesta idrottsutövare kan återvända till aktivitet 2-4 veckor efter operation. Det är viktigt att en idrottsutövare inte börjar tävla innan full funktionell styrka och rörlighet i knät uppnåtts. Vid menisksutur, där meniskskadan sys ihop, tar återhämtningen längre tid, eftersom menisksuturen behöver skyddas med immobilisering under 4-6 veckor. Rehabiliteringen tar ofta 4-6 månader. Besök en naprapat

 

Misstänker du att du har drabbats av en meniskskada? Hos MedArbetarna hittar du de bästa och mest erfarna naprapaterna på Ekerö och Östermalm. Kontakta oss så hjälper vi dig!
 
Du når oss på telefonnummer 08-662 36 35 eller via mail på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Vi som arbetar på Med|Arbetarna

Anders Göransson

Anders Göransson

Leg. Naprapat. Examensår 1997. Grundare av Medarbetarna som funnits sedan 1996.

Ägare av Medarbetarna och har under åren byggt upp kliniken med fokus kring idrottsmedicin och stötvågsbehandling. Han var tidigare naprapat för fotbollslaget Hammarby herrar.

Mångårig kunskap och erfaren kring skador i extremiteterna så som knän, axlar och fötter. Tränar själv mycket löpning och styrketräning. Utbildad inom Idrottsmedicin Steg 2, stötvågsbehandling, ergonomi samt dry needling (nålbehandling). Undervisar återkommande på Naprapathögskolan.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Emelie Rydén

Emelie Rydén

Leg. Naprapat. Examensår 2010. Började på Medarbetarna 2011.

Driven naprapat med brinnande intresse för löpning, crossfit, styrketräning och individuella träningsupplägg. Emelie har spelat handboll i 15 års tid, under den tiden samlat på sig erfarenheter om lagidrottens skador. Tävlade i fitness 2011.

Utbildad inom dry needling (nålbehandling), idrottspsykologi samt utvecklingspsykologi, stötvågsbehandling och idrottsmedicin steg 2. Involverad i idrottsmedicinska frågor för Svenska Naprapatförbundet.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Erik Pilfalk

Erik Pilfalk

Leg. Naprapat. Examensår 2008. Började på Medarbetarna 2007.

Effektiv och duktig naprapat med fokus på rygg- och nackbehandlingar. Han har spelat elitfotboll i bland annat allsvenska Hammarby. Spelar idag mycket tennis. Arbetar gärna med träningsprogram både i rehabiliteringssyfte och för allmänna träningsupplägg.

Utbildad inom dry needling (nålbehandling), stötvågsbehandling samt vidareutbildad inom manipulationsteknik.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maria Thalén

Maria Thalén

Leg. Naprapat. Examensår 2007. Började på Medarbetarna 2011.

Erfaren naprapat med lång idrottsmedicinsk bakgrund. Maria har varit naprapat- och fysansvarig för herrelitlag inom innebandy och fotboll under sammanlagt 10 års tid. Träningsinstruktör för löpare och duktig på rehabilitering av idrottare. Egen träningsbakgrund inom bland annat kampsport, golf och löpning.

Utbildad inom Idrottsmedicin steg 2, stötvågsbehandling, smärtlindring och kinesiologitejp. Involverad i idrottsmedicinska frågor för Svenska Naprapatförbundet.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Samarbetspartners och anslutna försäkringsbolag

För att du skall känna en trygghet i att du får bästa möjliga hjälp och rehabiliteringsprogram har vi knutit till oss aktörer som kompletterar vår verksamhet. Vi har också ett nära och bra samarbete med de största leverantörerna av sjukvårdsförsäkringar.

 

  • Falck
  • FriskvårdsChecken
  • Dkv Logo
  • Logo If
  • Logo
  • Seb Tryggliv
  • Gjensidige