Achillestendinit
Hälseneinflammation är en relativt vanlig överbelastningsskada. Skadan uppstår framför allt inom motions- och idrottsaktiviteter med mycket löpning och hopp.
Skademekanism
Hälseneinflammation förekommer oftast i samband med ensidigt upprepad belastning, ökad träningsmängd, förändring av underlag och felaktiga skor. Sannolikt kan biomekaniska faktorer även ha betydelse, exempelvis ökad pronation av bakfoten.
Symtom
I vissa fall förekommer en akut inflammation med krasningar (krepitationer) under huden. Detta tillstånd är mycket karaktäristiskt. I många fall är skadan långvarig på grund av upprepade småskadaor eller överbelastning som ger gradvis ökande besvär i form av smärta och svullnad längst ner i senan. Vid undersökning av senan ömmar det vid tryck. Vid inflammation är tryckömheten utspridd över de nedersta 5-7 cm av hälsenan, medan det vid tendinos eller delbristningar ömmar distinkt inom ett mindre område. Dessutom föreligger en tydlig svullnad med en ömmande knöl på hälsenan. I vissa fall finns även tecken på slemsäcksinflammation framför eller bakom senans nedre fäste. Slemsäcken är då vätskefylld med en tydlig rörelse av vätskan vid tryck från sida till sida. Stötvågsbehandling av achillestendinit hos Med.Arbetarna.
Prognos
Även om läkningstiden i de flesta fall är lång är prognosen relativt god. Det är viktigt att den skadade inte återupptar hård idrottsträning förrän rehabiliteringen är färdig och full rörlighet, koordination, styrka och spänst av vadmuskulaturen och hälsenan återfåtts. Justering av skor kan vara av stort värde. Resultatet efter operation varierar. I stort sett uppnår två av tre ett tillfredställande resultat, men rehabiliteringstiden är ofta mycket lång (6-12 månader).