Välkommen till MedArbetarna Naprapaterna

MedArbetarna är en professionell naprapatklinik som erbjuder dig stort kunnande och bred erfarenhet inom traditionell naprapati, idrottsmedicin, stötvågsbehandling, samt även akupunktur, laser och elmedicin. Våra kliniker finns på Östermalm och Ekerö i Stockholm.

 
Boka tid på Östermalm

Boka tid på Östermalm

Eller ring 08-662 36 35

Boka tid på Ekerö

Boka tid på Ekerö

Eller ring 070-74 74 817

Kontakta oss

Kontakta oss för frågor och bokning

08-662 36 35

Karta & öppettider

Axelluxation | Axel ur led | Stötvågsbehandling – Medarbetarna Naprapaterna

Axelluxation

Skademekanism

Akut luxation av axelleden är en relativt vanlig skada som drabbar ungefär 2% av befolkningen någongång i livet. Inom kontaktidrotter är luxation av axelleden avsevär vanligare. Av alla ishockeyspelare råkar 7% ut för axelluxation. Axeln går ur led framåt/nedåt i 95% av fallen. Bakre axelluxation är ovanlig. Främre axelluxation sker antingen vid fall med rak arm eller vid upphakning av armen, t ex vid skott i handboll då armen är utåtvriden. Hos cirka 90% av de personer som ådragit sig en akut främre luxation har ledkapseln rivits av från sitt fäste på framkanten av ledhålan. En sk Bankartskada har då uppstått. Om inte ledkapseln läker tillbaka i sitt ursprungliga fäste finns risk för kvarstående instabilitetsbesvär. Nervskada uppstår i enstaka fall, vanligast är skada på axillarisnerven.

Symtom

Axeln är efter luxation i det närmaste orörlig och mycket smärtande. Den skadade håller armen lätt utåtroterat och lite från sidan. Den normala axelkonturen är förändrad. I stället för en normal utbuktning av deltoideusmuskeln syns en grop på axelns utsida. Röntgenundersökning samt undersökning av känsel, muskelfunktion och blodcirkulation bör utföras för och efter att axeln åter reponerats till rätt läge.

Prognos

Förutom risken för återfall med ny luxation är prognosen vid akut luxation av axeln god. Risken för återfall är störst i de yngre åldersgrupperna. I åldrarna 15-17 år är risken 50-70 %. Vissa studier visar att återfallsfrekvensen hos unga, mycket idrottsaktiva personer, kan vara uppemot 90 %. Risken för återfall avtar sedan i snabb takt med ökande ålder. Vid 40 års ålder är risken ungefär 10 % och vid 70 års ålder 4 %. Vid akut axelledsluxation hos personer över 40 år finns det dock risk för att rotatorkuffen skadats. Risken för övriga komplikationer är relativt liten.

Främre korsbandsskada – MedArbetarna Naprapaterna

Främre korsbandsskada

Skademekanism

Det främre korsbandet står tillsammans med sidoledbanden, bakre korsbandet och meniskerna för den passiva stabiliteten i knäleden. Om någon av dessa strukturer skadas är risken stor att knäleden blir instabil och vill "vika" sig vid belastning.

Främre korsbandsskada är en vanlig idrottsskada. Skademekanismen är rotations- eller översträckningsvåld mot knäleden vid kontaktidrotter som exempelvis fotboll, handboll eller ishockey. Vridvåld utan tackling eller kroppskontakt förekommer också inom flera motions- och idrottsaktiviteter, t ex utförsåkning på skidor. Främre korsbandsskada kan förekomma som isolerad skada eller i kombination med andra knäskador, t ex sidoledbandsskada eller meniskskada. Särskilt allvarlig anses kombinationen av korsbandsskada , inre sidoledbandsskada och inre meniskskada, en s k unhappy triad, vara. Skadan kan även förekomma i samband med översträckning eller överböjning av knäleden. Det vanligaste är dock rotationsvåld.

Främre korsbandsskada är en av de vanligaste och samtidigt en av de svåraste knäskador som förekommer i samband med idrott. Knäleden bör undersökas både akut och efter några dagar. Den svullnad och smärta som uppstår i knäleden efter skadeögonblicket kan gör att det är svårt att undersöka stabiliteten akut.

Symtom

Främre korsbandsskada är den vanligaste orsaken till akut blodutgjutning i knäleden. Knäleden kan vara fylld med blod, kraftigt utspänd och därmed mycket ömmande. Ungefär 75 % av alla med blodutgjutning i knäleden har en främre korsbandsskada. En god tumregel vid blodutgjutning i knäleden är att utgå från att det är en främre korsbandsskada tills motsatsen är bevisad. Den skadade upplever omedelbar smärta och har svårt att belasta knät med kroppsvikt. Knät svullnar upp som regel inom ett par timmar efter skadan. Rörelseförmågan begränsas och knät känns ömt. Vid försök att belasta med kroppsvikt känns knäleden ostadig eller har en tendens att vika sig. Ibland märker den skadade inte instabiliteten i knäleden förrän den belastas på ett särskilt sätt. Om den skadade t ex trampar fel och faller på grund av att benet plötsligt viker sig kan skadan förvärras.

Prognos

Nuvarande operationsteknik för att rekonstruera ett skadat främre korsband innebär att idrottsutövaren måste avstå från idrott i cirka sex månader efter operation. Även den skadade har möjlighet att återvända till idrott på hög nivå bör man komma ihåg att ingen operationsmetod helt kan återställa knäts funktion. Stabiliserande operation förefaller dock nödvändigt hos idrottsutövare på hög nivå. Risken för degenerativa förändringar (förslitningar) vid fortsatt idrottsutövning är relativt stor utan stabilisering, men denna risk är stor även efter operation.

Inklämningssyndrom | Impigement syndrom | Stötvågsbehandling – MedArbetarna Naprapaterna

Inklämningssyndrom

Skademekanism

Inklämningssyndrom (impingement syndrom) i axelleden innebär smärta på grund av begränsat utrymme mellan skulderbladssutskottet och ledbandet på ovansidan, samt överarmsbenet på undersidan. Risken för inklämning ökar om axeln utsätts för hög belastning, upprepade eller ensidiga rörelser i synnerlighet med armen ovan axelhöjd och med stigande ålder.

Det kan finnas många bakomliggande orsaker. Skadan kan utvecklas successivt och ofta genom att flera faktorer påverkar varandra. Hos unga idrottsutövare kan bristning eller överbelastning av supraspinatussenan innebära att senan förtjockas. Alltför intensiv träning av rörelser ovanför axelhöjd kan innebära att slemsäcken blir inflammerad och förtjockad av ärrvävnad. Ytterligare en orsak till inklämning kan vara obalans i rotatorkuffens muskler, framför allt om supraspinatusmuskeln är försvagad. Detta medför att supra- och infraspinatusmusklerna inte klarar av att hålla ned och centrera ledhuvudet när deltoideusmuskeln aktiveras, utan ledhuvudet åker upp minskar utrymmet under skulderbladsutskottet. Skulderbladsutskottet kan också vara utformat på så sätt att utrymmet ytterligare blir begränsat (kurverat akromion). Idrottare med impingement kan ha liknande symtom som idrottare med instabilitet i axeln.

Den bakomliggande orsaken till symtomen måste därför alltid utredas. Instabilitet är ofta skälet till att unga idrottsutövare får ont när de belastar axeln med armen ovan axelhöjd.

Symtom

Idrottsutövaren beskriver oftast smärta vid lyft av armen framåt utåt sidan. Smärtan ökar om armen samtidigt vrids inåt, vilket kan jämföras med rörelsen att hälla upp kaffe med rak arm. Att lyfta armen utåt sidan är som mest smärtsamt mellan 60-120 grader (s k painful arc), vilket motsvarar det rörelseomfång där det är trångt när supraspinatusmuskelns sena passerar under skulderbladsutskottet. Muskelstyrkan är oftast nedsatt vid lyft av armen utåt sidan samt vid utåtrotation av axelleden.

Prognos

När behandlingen påbörjas tidigt kan symtomen ofta minskas eller helt försvinna. Prognosen är bättre ju yngre idrottsutövaren är. Rehabiliteringen är 3-6 månader innan full och god funktion har återhämtats. Även efter operation tar rehabiliteringen lång tid.

Jumpers knee | Hopparknä | Stötvågsbehandling – MedArbetarna Naprapaterna

Jumpers knee

Skada på knäskålssenan förekommer i många idrotter. Denna skada kallas ibland för "hopparknä", eftersom den förekommer mycket bland höjd- och längdhoppare. Skadan är också vanlig inom exempelvis fotboll, handboll, volleyboll och basketboll. "Hopparknä" är en typisk överbelastningsskada med delbristning av senan som följd. Ibland uppstår inflammation i knäskålssenan och ofast i det övre fästet mot knäskålen. Skadan ger relativt beskedliga symtom i början och idrottsutövaren fortsätter därför sin aktivitet, trots smärtor, vilket leder till långdragna besvär. Ibland förekommer en större eller mindre bristning av knäskålssenans fäste mot knäskålen efter skada. Symtomens varierar med bristningens storlek. Idrottsutövaren kan ofta vara aktiv under kortare eller längre perioder trots smärta och ibland också trots en bristning.

Skademekanism

Skadan uppstår i regel i samband med överbelastning (växelvis excentrisk-koncentrisk belastning) och vid återkommande hög belastning. Skadan kan förvärras om idrottsutövaren inte lyssnar till kroppens varningssignaler och söker hjälp i tid.



Symtom

Det vanligaste symtomet är smärta, framför allt i samband med ansträngning och belastning. Däremot är den skadade oftast besvärsfri i vila. Om quadricepsmuskeln utsätts för tung excentrisk belastning smärtar det ofta. Vid enbart inflammation i senan, kan idrottaren känna av morgonstelhet och att det gör ont under uppvärmningen när belastningen påbörjats, men kan sedan vara besvärsfri under träningspasset. Om det finns en bristning är smärtan mer uttalad och omöjliggör oftast idrottsutövning. Det är vanligt att lårmuskulaturen minskar vid denna skada.

Prognos

Prognosen är i de flesta fall god, både i de fall där skadan kan behandlas med ett successivt stegrat rehabiliteringsprogram och om skadan opererats. Ungefär 90 % av alla som opererats kan återuppta sin idrott. Rehabiliteringstiden är 6-12 månader.

kronisk ledband

Kronisk ledbandsinstabilitet

Det vanligaste resttillståndet efter en skada på de yttre ledbanden är kronisk ledbandsinstabilitet. Den skadade beskriver "funktionell instabilitet" som en viknings- eller stukningstendens och ostadighetskänsla. De faktorer som orsakar den "funktionella instabiliteten" är inte helt klarlagda, men det rör sig om flera faktorer, t ex bristning eller förlängning av de yttre ledbanden, störd nerv-/muskelfunktion, försämrad koordination samt muskelsvaghet i fot, fotled och underben. Vilken av faktorerna som dominerar varierar från fall till fall. Reaktionstiden i musklerna på utsidan av underbenet kan ofta vara längre hos personer med instabila fotleder.

Skademekanism

Kronisk fotledsinstabilitet uppstår efter akuta distordtioner (stukningar). Utebliven behandling eller dålig rehabilitering efter en tidigare akut skada kan också bidra till fotledsistabilitet.

Symtom

Den skadade besväras av återkommande ostadighetskänsla, samtidigt som det känns som om fotleden viker sig i samband med belastning. Idrottsutövaren är oftast smärtfri mellan stukningarna, medan smärta och svullnad uppstår i samband med varje ny stukning. Smärtan sitter i regel på utsidan av fotleden, över ledkapseln och ledbandet i regel kombinerad med en mindre svullnad över ledbanden samt ner mot fotranden på utsidan av foten.

Prognos

Ungefär hälften av alla personer med kronisk fotledsinstabilitet kan förvänta sig ett gott resultat med smärtfrihet och funktionell stabilitet efter behandling med ett rehabiliteringsprogram under ca 12 veckor. Övriga kan behöva en stabiliserande operation. Prognosen efter operativ behandling är god i cirka 90 % av fallen. Sammanlagd rehabiliteringstid efter operation är cirka 12 veckor och de flesta idrottare kan återvända till samma nivå av idrottsaktivitet som före skadan.

Vi som arbetar på Med|Arbetarna

Anders Göransson

Anders Göransson

Leg. Naprapat. Examensår 1997. Grundare av Medarbetarna som funnits sedan 1996.

Ägare av Medarbetarna och har under åren byggt upp kliniken med fokus kring idrottsmedicin och stötvågsbehandling. Han var tidigare naprapat för fotbollslaget Hammarby herrar.

Mångårig kunskap och erfaren kring skador i extremiteterna så som knän, axlar och fötter. Tränar själv mycket löpning och styrketräning. Utbildad inom Idrottsmedicin Steg 2, stötvågsbehandling, ergonomi samt dry needling (nålbehandling). Undervisar återkommande på Naprapathögskolan.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Emelie Rydén

Emelie Rydén

Leg. Naprapat. Examensår 2010. Började på Medarbetarna 2011.

Driven naprapat med brinnande intresse för löpning, crossfit, styrketräning och individuella träningsupplägg. Emelie har spelat handboll i 15 års tid, under den tiden samlat på sig erfarenheter om lagidrottens skador. Tävlade i fitness 2011.

Utbildad inom dry needling (nålbehandling), idrottspsykologi samt utvecklingspsykologi, stötvågsbehandling och idrottsmedicin steg 2. Involverad i idrottsmedicinska frågor för Svenska Naprapatförbundet.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Erik Pilfalk

Erik Pilfalk

Leg. Naprapat. Examensår 2008. Började på Medarbetarna 2007.

Effektiv och duktig naprapat med fokus på rygg- och nackbehandlingar. Han har spelat elitfotboll i bland annat allsvenska Hammarby. Spelar idag mycket tennis. Arbetar gärna med träningsprogram både i rehabiliteringssyfte och för allmänna träningsupplägg.

Utbildad inom dry needling (nålbehandling), stötvågsbehandling samt vidareutbildad inom manipulationsteknik.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Maria Thalén

Maria Thalén

Leg. Naprapat. Examensår 2007. Började på Medarbetarna 2011.

Erfaren naprapat med lång idrottsmedicinsk bakgrund. Maria har varit naprapat- och fysansvarig för herrelitlag inom innebandy och fotboll under sammanlagt 10 års tid. Träningsinstruktör för löpare och duktig på rehabilitering av idrottare. Egen träningsbakgrund inom bland annat kampsport, golf och löpning.

Utbildad inom Idrottsmedicin steg 2, stötvågsbehandling, smärtlindring och kinesiologitejp. Involverad i idrottsmedicinska frågor för Svenska Naprapatförbundet.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


Samarbetspartners och anslutna försäkringsbolag

För att du skall känna en trygghet i att du får bästa möjliga hjälp och rehabiliteringsprogram har vi knutit till oss aktörer som kompletterar vår verksamhet. Vi har också ett nära och bra samarbete med de största leverantörerna av sjukvårdsförsäkringar.

 

  • Falck
  • FriskvårdsChecken
  • Dkv Logo
  • Logo If
  • Logo
  • Seb Tryggliv
  • Gjensidige