Hälsporre | Stötvågsbehandling  – MedArbetarna Naprapaterna

Hälsporre

Skademekanism

Plantarfasciit är en överbelastningsskada i senspegeln under foten. Idrottsutövare med ovanligt högt eller lågt fotvalv anses mest utsatta. Små delbristningar med återföljande inflammation i den inre (mediala) delen av plantarfascians infästning på hälbenet är orsaken till smärttillståndet. Vid mikroskopisk undersökning ses en inflammation och eventuellt degeneration (förtvining) av senan.

Symtom

De vanligaste symtomen är smärta under hälen vid frånskjut eller när plantarfascian spänns. Morgonstelhet och morgonsmärta är också mycket typiska symtom. Vid klinisk undersökning gör det ont vid direkt tryck under främre kanten av hälbenet. Ömhet över den bakre delen av muskeln som drar stortån inåt (adduktor hallucis) kan förekomma ibland. Röntgenundersökning visar oftast ingen skada, men ibland kan en s k "hälsporre" ses. Hälsporren är dock inte orsaken till problemet utan snarare ett resultat av den. Isotopundersökning kan visa att det är en pågående inflammation i plantarfascians infästning mot hälbenet, speciellt i den akuta fasen.

Prognos

Läkningstiden för plantarfasciit kan vara mycket lång, men den läker som regel alltid utan operativ behandling. Den slutgiltiga prognosen är god, oavsett behandling.

Behandling

Detta besvär skall behandlas med stötvåg. 3-5 behandlingar med ca 1v mellanrum. Vår erfarenhet har visat att detta upplägg ger bra effekt på minst 80% av patienterna.

Boka tid på Östermalm

Boka tid på Östermalm

Eller ring 08-662 36 35

Boka tid på Ekerö

Boka tid på Ekerö

Eller ring 070-74 74 817

Kontakta oss

Kontakta oss för frågor och bokning

08-662 36 35

Karta & öppettider