Löparknä – MedArbetarna Naprapaterna

Löparknä

Skademekanism

Löparknä är ett välkänt tillstånd hos långdistanslöpare och orienterare. Det förekommer bland både elitidrottare och motionärer. Vid rörelse av knäleden glider den nedersta delen av senstråket på utsidan av knäleden över den yttre delen av lårbenet och orsakar irritation av underliggande vävnad. I vissa fall kan slemsäcksirritation förekomma mellan senstråket och lårbenet. Utlösande orsaker kan vara felställning i fotleden och/eller utåtvridning av skenbenet. Ibland drabbas personer med högt fotvalv av löparknä på grund av den felställning som uppstår i foten med stramhet i senstråket som följd. Personer med olika lång ben kan också ha ökad risk för att få denna skada.

Symtom

Distinkt palpationsömhet föreligger över den yttre delen av knäleden. Krasningar förekommer i enstaka fall. Idrottsutövaren kan vara helt besvärsfri i vila, medan symtomen är uttalade vid löpning , speciellt efter ett par kilometer.

Prognos

Prognosen är god. Vid behandling i akut skede kan den skadade återvända till idrottsaktivitet efter 2-4 veckor, medan återhämtningstiden efter operation är 1-2 månader. Prognosen efter operation är god.

Boka tid på Östermalm

Boka tid på Östermalm

Eller ring 08-662 36 35

Boka tid på Ekerö

Boka tid på Ekerö

Eller ring 070-74 74 817

Kontakta oss

Kontakta oss för frågor och bokning

08-662 36 35

Karta & öppettider